+48 (22) 299 10 99

Aktualności i porady

Światowy Dzień Osteoporozy

Data dodania: 20.10.2015
Światowy Dzień Osteoporozy

20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. To metaboliczna choroba szkieletu charakteryzująca się zwiększonym ryzykiem złamań kości, co jest spowodowane zmniejszeniem ich odporności mechanicznej. Odporność ta jest uwarunkowana gęstością mineralną i jakością tkanki kostnej. W przypadku osteoporozy stwierdza się zaniżoną w stosunku do normalnej masę kości i zaburzoną jej mikroarchitekturę.

Czynniki ryzyka

genetyczne i demograficzne, do których zalicza się: predyspozycje rodzinne, wiek (u kobiet – powyżej 65 lat, a u mężczyzn – powyżej 70 lat), płeć żeńską, rasy białą i żółtą, wątłą budowę ciała, niski wskaźnik BMI < 18 kg/m2, niedobór hormonów płciowych o różnej etiologii, przedłużony brak miesiączki, nierodzenie, stan pomenopauzalny (zwłaszcza przedwczesny);

związane ze stylem życia, sposobem odżywiania i aktywnością fizyczną, a wśród nich: niska podaż wapnia w diecie, niedobór witaminy D, niska lub nadmierna podaż fosforu, niedobory białkowe i dieta bogatobiałkowa, palenie tytoniu, alkoholizm, nadmierne spożywanie kawy, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, unieruchomienie, również przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Leczenie

To terapia kompleksowa, która obejmuje wiele płaszczyzn życia. Celem jest przede wszystkim zapobieganie złamaniom. Leczenie farmakologiczne jest wskazane u kobiet po menopauzie oraz u mężczyzn po 50. roku życia.

Inne metody stosowane w terapii osteoporozy to: zapewnienie optymalnego stężenia witaminy D w surowicy krwi oraz zalecanej podaży wapnia z dietą, zapobieganie upadkom, ćwiczenia fizyczne dostosowane do możliwości, rehabilitacja po złamaniach. Niezwykle ważne jest także przyjmowanie wapnia i witaminy D wraz z codzienną dietą. Źródła wapnia w pożywieniu to przede wszystkim mleko i produkty mleczne (np. kefiry, jogurty). Witamina D w niewielkich ilościach występuje w pożywieniu, m.in. w jajach, mleku i jego przetworach, maśle, wątrobie, tłuszczu rybnym (tran).

Zapobieganie

Bardzo ważnym działaniem profilaktycznym jest eliminowanie najważniejszych czynników ryzyka – także tych, które można zmienić (np. styl życia). Odpowiednia zawartość wapnia i witaminy D w diecie oraz regularna aktywność fizyczna to warunki wstępne do zapewnienia optymalnego stanu zdrowia tkance kostnej.

Prewencja wystąpienia choroby powinna rozpocząć się jak najwcześniej. Ministerstwo Zdrowia przygotowało projekt Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016 – 2020, który zakłada poprawę sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa poprzez edukację, kreowanie warunków pracy i wypoczynku ułatwiających podejmowanie właściwych decyzji prozdrowotnych i zachowanie dobrego zdrowia.

Źródło: http://www.mz.gov.pl/

Aktualności i porady

12.12
2017

Wesołych Świąt

28.11
2017

Szukam opiekunki do osoby starszej w Warszawie – podpowiadamy jak szukać i na co zwracać uwagę

11.10
2017

Warszawska olimpiada Seniorów

02.10
2017

Międzynarodowy Dzień Osób Starszych

20.09
2017

Warszawskie Dni Seniora

error: